Workshop Cabinets & Design Inc
Header.jpg

An Inviting Basement Development

An Inviting Basement Development

 

Project Overview

The basement of this new home was left undeveloped and we had a clean slate to work with.

Project Type: Basement Development  |  Location: Beaumont, AB  |  Project Size: 750 sq. ft.  |  Cabinetry: Maple in our Summerside Doorstyle, Painted Midnight and Stained Chinook

These homeowners were really looking for a cozy space that worked for quiet evenings in and entertaining friends and family. Once a layout was decided on, the interior finishes needed to be comfortable and fun.

 
  The dry bar makes for a great place to host friends.

The dry bar makes for a great place to host friends.

  The durable tile makes rearranging the space a breeze.

The durable tile makes rearranging the space a breeze.

Project Details

Floating media cabinets were designed for a clean and simple look that offers plenty of storage for the homeowners collection of gaming equipment. The unit is designed to house consoles and controllers and hide chords to the wall mounted TV above. They often host game nights, and additional storage was built in under the stairs to keep board games as well as their vast collection of DVDs. A nook was converted into a built in dry bar that is now a great place to pull up a stool and visit with friends over a few refreshments.

Hardwood covers both the main and second floor of this house and they wanted something comfortable that had a different look. We chose a vinyl tile that runs throughout the entire basement.  It’s clean, comfortable and durable. The combination of the warm brown and rich navy cabinets add depth to the space and keep the design interesting.

  Flooring details in the bathroom provide personality.  

Flooring details in the bathroom provide personality.  

  Cool-toned navy cabinets are complimented by rich brown tones.

Cool-toned navy cabinets are complimented by rich brown tones.

 

The bathroom space planning and storage room access for this basement were the major challenge. The bathroom was roughed into a tight space and cut off access to the storage room. After considering several options, they chose a smaller bathroom design with the hallway and storage room access hidden from the main living area. The bathroom finishes we chose are bright and fun! A small floating vanity was designed to help the space feel as open as possible.

 
 

Our Happy Homeowner

"This space turned out perfect! We love it and use it all the time." 

– The Guertin family